Frukost - “ Grötkultur “

Frukost är en förutsättning för att få en bra start på dagen. Den ger dig den energi du behöver för att orka fram till lunch. En bra bas med långsamma kolhydrater såsom fil/yoghurt eller gröt tillsammans med nötter och fröer, bär och frukt är sunt tänkt.

När vi hör ordet gröt, så går våra tankar oftast till havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk.

Men idag, vill jag dela med mig av andra varianter av gröt och deras ändamål, under temat ” Mat som medicin”.

Hirs (hel) eller hirsmannagrynsgröt - En mineralgruva - Glutenfri – Basisk - Antiinflammatorisk.

  • Höga halter av magnesium, järn, kalium, kisel, fosfor och fluor. Fleromättade fettsyror och protein. Hirs är lättsmält och därför bra vid magtarmbesvär, och även vid Candida. Enligt österländsk medicin stärker den njurar, mjälte och bukspottkörteln.

  • Hirs är också känt som ” The Queen of the grain”.

Bovetegröt –Basisk – Glutenfri - Lättsmält -Antiinflammatorisk.

  • Här används hel bovete/krossad bovete eller boveteflingor. Eftersom bovete är lättsmält är det bra dietmat vid mag och tarmbesvär, såsom känslig tarmslemhinna eller diarré. Innehåller höga värden av aminosyran Lysin, som är känt för sina egenskaper vid herpesinfektioner. Åter igen en mineralgruva med höga värden av kalcium, järn, magnesium, kisel och fluor.

  • Rutin, är en flavonoid / antioxidant och finns i bovete. Rutin stärker bla kapillärer, blodkärl, ökar cirkulationen och reducerar blodtryck.

Dinkelgröt – Fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar - Näringsrik – Bra Proteinkälla.

  • Här används hel dinkel/dinkelflingor/ dinkelmannagryn. Dinkel även kallat Spelt är ett urvete som odlades redan på stenåldern och är väldigt näringsrikt, med bla B1, B2, B6,magnesium, kalcium, kalium, järn, zink och fosfor, och höga halter av protein, aminosyror, fett och fibrer. Används likvärdigt som vete och innehåller gluten. Men, personer som är känsliga för gluten, brukar kunna tåla dinkelbra. Dinkel anses stärka immunförsvaret. Bravid alla former av mag-tarmbesvär såsom diarré, förstoppning, inflammationer i tarmen eller matsmältningsbesvär. Kroniska infektioner, och för att stärka vår hjärnhälsa.

Korngröt – Basisk – Högt fiberinnehåll.

  • Här används hel korn/kornflingor. Gröt som är gjort på hel korn kan ha en lite lätt laxerandeeffekt. Och eftersom korngryn har ett högt fiberinnehåll bryts det ned långsammarei tarmen och du håller dig mätt längre. Blötlägg gärna kvällen innan för att minska koktiden och koka gröten med vatten eller tex havremjölk. Här har du en naturlig källa av kalcium, järn och protein. Snällt mot mage och tarm och om man besväras av Candida. Perfekt gröt för att reglera ditt blodsocker.

Rågmjölsgröt - Stärkande fullkorn – Kalium – Magnesium - Kalcium.

  • Här har vi ett sädesslag som anses vara ett ”hårt sädesslag” med en naturlig ”bitter” smak och av den anledningen stärker din lever, gallblåsa mjälte och bukspottkörtel. Stärker dina blodkärl och skelett samt hår och naglar. Rågmjölsgröt är gott, mättande och nyttigt. Vårt uttalande att ”ha råg i ryggen” kommer säkert ifrån bilden av råg, som kännetecknas av dess ”styrka” i olika sammanhang.

Havregrynsgröt – fibrer – vitaminer - mineraler.

  • Sänker kolesterolhalten, reglerar blodsockernivån, stärker hjärtats muskulatur och ökar energin i kroppen. Innehåller många av våra B-vitaminer såsom B1, B2 och B3 samt mineralerna kalcium, Järn, kalium, fosforkisel och koppar.

Jag vill gärna dela med mig av ett recept på en huskur för att sänka kolesterol som jag fick

lära mig i Tyskland:

Havregrynsgröt, 1–2 msk havrekli på gröten

och havremjölk. Mitt eget tillägg skulle vara att ha på lite bär och nötter /fröer också.

Amarant gröt - glutenfri - basisk - kalcium – protein - antiinflammatorisk.

  • Intressant just för dess mycket höga halt av kalcium och protein. Samt aminosyran Lysin som används vid herpesinfektioner.

  • Innehåller mer järn än många andra fröer.

  • Amarant används ofta som dietmat vid magtarmbesvär.

  • Och i och med att den är basisk så är den perfekt om man önskar inta en antiinflammatorisk kosthållning.

Min rekommendation är att

Prova och smaka dig fram. Alternera mjölk

med någon växtmjölk. Lägg till någon

torkad, blötlagd frukt tex katrinplommon,

aprikos eller fikon tillsamman med färska

bär, fröer och nötter.

Mannagrynsgröt:

Görs på mjölkärnan av proteinrika och

hårda sädesslag tex vete. Har därav mindre

fibrer jämfört med annan gröt men är

lättsmält.

Föregående
Föregående

Återhämtning

Nästa
Nästa

Mat som medicin - Råkost