Ta hand om din hjärna - den är värd att må bra!

20 AUGUSTI, 21

Hjärnforskningen går framåt och genom att ta hänsyn till den, ny kunskap och nya erfarenheter inom näringsmedicin, så kan vi optimera hjärnfunktionen.

Idag syns en ökning av kognitiva besvär såsom problem med minnet, koncentration, planering och organisering.

En nedsättning av hjärnfunktionen kan bero på stress, felaktig kost, droger, brist på rörelse, brist på återhämtning eller brist på mening i livet- där problemen kan yttra sig på olika sätt.

Vissa drabbas av depression och ångest medan andra får minnes-, koncentrations- och fokusproblem som på sikt kan leda till exempel demens. Det är dock aldrig för sent att förbättra hjärnans funktion.

Genom att stanna upp, reflektera och bli medveten om vilka eventuella åtgärder du behöver göra för att hjärnan ska må bättre kan hjärnan förbättras avsevärt. Det kan handla om ökad motion, återhämtning och god sömn, aktivering av lymfsystemet, att lära sig nya saker, socialt liv, att balansera blodsockret, minska inflammationer och se till att du har en bra mag-tarm hälsa. Något annat som är viktigt för hjärnan är god kosthållning.

Dock har alla människor olika behov så därför är en individanpassad kosthållning som utgår från var personen befinner sig någonstans både fysiskt och mental oerhört viktigt, för att uppnå ett hållbart resultat.

Ett bra första steg för en god kosthållning är dock att utesluta saker som belastar kroppen och skapar blodsocker obalanser. Undvik raffinerade kolhydrater såsom socker, läsk och billiga matoljor. Vitt mjöl hel- och halvfabrikat.

Hjärnan behöver fett

Hjärnan är ett mycket fettrikt organ, den består av ca 60-70% fett samt av fettsyror bla DHA , Omega-3, som vi hittar i fet fisk. Omega-3 är en huvudkomponent i hjärnan och näthinnan och spelar en viktig roll vid överföringen av nervsignaler.

Bra fett för hjärnan: smör, oliver, fröer ex linfrö, chiafrö. Nötter ex valnötter, fet fisk, kokosolja och avokado.

Bra proteiner för hjärnan: vildfångad fisk från stora hav, kött från gräsbetande djur, ägg från frigående höns, bönor och linser av alla slag, syrade mjölkprodukter som ex yoghurt.

Bra kolhydrater för hjärnan: Grönsaker i alla former, bär, råris, svart ris, rött ris, naturella nötter gärna valnötter, havregryn, fullkornsprodukter, rotfrukter, frukt och fiberhusk.

Försök att få i dig något av de 12 födoämnena för bättre hjärnhälsa varje dag:

ägg valnötter/paranötter avokado kokosolja aubergine kallpressad olivolja broccoli/ grönkål/brysselkål/rödkål/ pak choi/ broccoligroddar gröna salladsblad, ruccola/spenat/rödbetsblad granatäpple blåbär/björnbär/svarta vinbär/aroniabär sardiner/anjovis

Lunch- och middagsinspiration:

Omelett stekt i kokosolja med svamp och spenat och spenat med en sallad på linser, vitkål, rucola, olivolja och granatäpplekärnor

Föregående
Föregående

Varför är det Kemikalier i maten?

Nästa
Nästa

Mikrocirkulation - Vitlök - Rosmarin