Mat som medicin - Råkost

Många har insett kraften i maten, men för en del är detta ett helt okänt område. Att maten är första steget till att optimera din hälsa, läka ut inflammationer och stärka immunförsvaret är något som blir alltmer studerat och accepterat. Att mat kan användas som medicin och att medicin kan vara vår mat var något som Hippokrates arbetade med och spred som kunskap redan före vår tid.

Förutom maten har även andra livsstilsfaktorer stor betydelse för vår hälsa. Allt hänger ihop.

 

 Idag vill jag ta upp råkostens betydelse för vår hälsa.

Råkost

Vi vet och är relativt eniga om idag att vi bör äta mer bär, frukt, rotfrukter, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Vi vet också att en kost som är fiberrik är mättande samtidigt fettsnål, vilket förebygger fetma, typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdomar och att fiberrikkost är även många gånger grunden till framgångsrik viktminskning.

Råkost är helt enkelt grönsaker som inte värmebehandlats eller tillagts, som har kvar sina naturliga vitaminer, mineraler, rikligt med fibrer samt andra näringsämnen. Tack vare sitt rikliga innehåll av de här ämnena gör att mättnadskänslan ökar, du får en långsam stegringen av blodsockret och det gör att kroppen behöver frisätta mindre mängd insulin och det i sin tur leder till att suget efter sötsaker minskar. Det är det här vi menar med att ha ”balanserat blodsocker”.

 I och med ett balanserat blodsocker kommer vi ifrån ovanan att småäta mellan måltiderna och åtminstone minska begäret!

Nyttan med kostfiber

Med kostfiber menas de delar av vegetabilier som inte kan brytas ner av matsmältningsenzymer. Och finns rikligt i grönsaker, frukt, bär, rotsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.

Förutom att kostfiber ökar mättnadskänslan och minskar sötsuget, så hjälper den att även att hålla i gång mage och tarm genom att det gynnar de ”goda” tarmbakterierna som i sin tur kan utföra sina viktiga uppgifter, såsom reglera immunförsvaret, stimulera bildandet av näringsämnen och fettsyror, förebygga infektioner, regler aptit och tarmtömning, antiinflammatorisk, motarbetar ångest och depression och är viktig för hjärnhälsan.

Några ord om Kålsläktet – växternas ekorrar

Under kålets ”livslängd”, så ägnar kålen sin första tid att ”samla” näring, för att i den sista delen slå ut i blom och sätta frukt. Och för att detta ska kunna ske så behöver den all den näring som den har samlat på sig.

Gemensamt för kålsorter är att de är ovanligt rika på kostfiber, mineraler och vitaminer samt kalorisnåla. Men, jag vill lyfta grönkål och broccoli, som sticker ut med sina otroligt höga värden av Kalcium, Magnesium, Kalium, C-vitamin och Karoten (släkt med A-vitaminet).

 

 

 

Min rekommendation är att:

Om du inte är van att äta råkost, börja äta små mängder och öka successivt.

Tugga väl! (hellre mindre mängd och tugga väl än tvärtom).

Blanda inte för många olika rätter samt bönsorter på samma gång.

Ta för vana att ha råkost på din lunchtallrik varje dag.

Krångla inte till det, utan det ska vara enkelt och gott!

 

Recept på enkel råkostsallad med dressing dessutom antiinflammatorisk:

Bladspenat / rucola / grönkål (efter egen smak)

Finhacka rå broccoli eller blomkål (efter egen smak)

Gurka/tomat

Pumpakärnor

Dressing: rör ihop olivolja, citronsaft/ äppelcidervinäger, örtsalt och peppar.

Örtkryddor /   riven ingefära / chiliflakes kan strös på för att få lite extra smak.

 

 

 

 

Föregående
Föregående

Frukost - “ Grötkultur “

Nästa
Nästa

Reko Ekologisk mat och hälsa i Järna