En fungerande mage och tarm är förutsättningen för en bra hälsa!

23 MARS, 2021

Mag-tarm kanalen är kroppens “centra”. En effektiv matsmältning är ett krav för en stark och frisk kropp.

Matsmältningen

har två huvuduppgifter. Dels att bryta ned mat, tills sina minsta delar, så näringen kan tas upp av kroppen och användas för energi och byggstenar. Den andra uppgiften är att döda skadliga bakterier, parasiter och svamp som kan finnas i maten. Det är framför allt den sura och frätande magsaften i magsäcken som dödar inkräktare.

Effekterna av att vi kanske känner oss stressade, äter för snabbt, tuggar inte maten tillräckligt, dricker till maten och därmed ”sköljer ned maten”, dålig kosthållning, läkemedel, antibiotika och vårt naturliga åldrande gör att maten inte bryts ner tillräckligt. Vi får nedsatt matsmältningskapacitet. Maten hamnar i tarmen, jäser och bildar gaser ger symtom av uppblåsthet, svullen buk, magknip, diarré, förstoppning eller känsla av att det är svårt att smälta fett eller kött. Försämrar vårt immunförsvar, återkommande infektioner, koncentrationssvårigheter, dåligt resultat av träning, nedstämdhet eller hormonella obalanser, är några av effekterna av nedsatt matsmältnings kapacitet.

-Stämmer några punkter på Dig? Fakta är att, det här är vanliga symtom för många och för många har det blivit ett ”normalt” tillstånd. Fast kroppen, som talar sitt språk, säger egentligen att något är i obalans.

Läckande tarm

är ett fenomen, ett tillstånd, som bland annat har samband med förstoppning. Men kan uppstå även utav andra orsaker. Följden blir ett tillstånd där tarmslemhinnorna är inflammerade och tarmen läcker ämnen in i kroppen som normalt inte ska kunna passera tarmväggen. Resultatet blir ofta okontrollerade immunförsvarsreaktioner av den typ som bland annat kännetecknar många reumatiska besvär.

Våra tarmbakterier - oerhört viktiga för oss!

Dom stärker bla vårt immunförsvar, reglerar tarmtömning och aptit, anti inflammatorisk, förebygger infektioner. Viktiga för vår hjärnhälsa och motarbetar ångest och depression. De största riskfaktorer för en störd tarmflora är: virussmitta, fiberfattig, hög konsumtion av socker eller protein, brist på saltsyra och matsmältningsenzymer. Kronisk förstoppning eller diarré och artificiella sötningsmedel.

Vad kan Du göra på hemmaplan för att stödja din mag och tarmhälsa? Här kommer 8 goda råd:

1. Förutom fibrer och gröna blad, så gynnar även lök, vitlök, purjolök, sparris, rå honung, bär och jordärtskocka våra goda tarmbakterier. Det är det vi kallar för Prebiotika.

2. Probiotik via vår kost. Är födoämnen som innehåller goda tarmbakterier och det hittar vi i Surkål, Kombucha, fermenterade grönsaker, Yoghurt/hälsofil och Kimchi.

Få till vana att ta 1 msk mjölksyrade grönsaker till din huvudmåltid.

3. Kronärtskocka, har länge varit känt inom naturläkekonsten att stimulera galla och motverka olika matsmältningsbesvär främst väderspänningar.

4. Tugga maten väl. Lägg ner besticken medan du tuggar. Tugga ca 30 gånger.

5. Drick ej till maten - drick mellan måltiderna.

6. Andas- Innan du börjar ät, ta 1 - 5 djupa andetag och slappna av och bli närvarande i stunden - Mindful eating.

Har du någon gång ätit en påse godis framför en bra film och plötsligt upptäckt att det tagit slut utan att du knappt märkt det? Det är motsatsen till ”Mindful eating”.

7. Äppelcidervinäger: Stimulerar magsaften och matsmältningen, ½ - 1 msk i vatten och drick 15 min innan måltid.

8. Fänkål och kummin- är kända som kryddor. Ett par verksamma örter mot väderspänning och kramp i magen.

Det är mycket troligt att en gammal erfarenhet ligger till grund för just att kummin och fänkål används till rätter med kål eller till brödbakning just av den här anledningen.

Ta en kopp te efter måltid med någon eller båda kryddorna.

”Ansiktet är en spegel, som återger blodets renhet och matsmältningsapparatens funktion”- Läkare F.X Mayer, början av 1900-talet.

Föregående
Föregående

Reko Ekologisk mat och hälsa i Järna

Nästa
Nästa

Kosttillskott Thorne Research