Detox & Fasta

Här vill jag dela med mig av min erfarenheter efter alla år som jag har tagit hand om våra gäster och varit konceptansvarig på Masesgården Hälsohem och ansvarat bla för våra faste/detox veckor.


Enligt gammal tradition, så sa man att ”vi bör rena vår kropp fyra gånger per år, följa årstidernas rytm för att låta våra organ få vila och få nya krafter”. I dag, i vår moderna tid, skulle vi säkert behöva det. Men, kan vi i alla fall göra en ”höst städning” och en ”vår städning ”av vår kropp, så är vi på god väg.
Det finns inte En ”kur” som passar alla, utan här handlar det om att utgå ifrån var individen befinner sig fysiskt och mentalt. Tanken är att vi ska optimerar kroppen egna reningssystem på ett eller annat sätt.
Slaggämne – toxin är en substans som skapar irritation eller har skadliga effekter i kroppen, bryter ner hälsan genom att nedsätta biokemiska funktioner eller organfunktioner. Även negativa tankemönster och känslor skapar toxiner, det vi kallar för ”toxic emotions”.
Symtom som associeras med för mycket slaggämen kan vara ex huvudvärk, trötthet, hudbesvär, muskelvärk/stelhet, cirkulationsstörningar, ångest, depression eller förstoppning.


Traditonell fasta- Vad är det igentligen?
En gammal hälsometod som har varit känt i många år som en väg till inre rening och hälsa. Organen får ”vila”, återhämta sig, och kroppen får ny energi både fysiskt och mentalt. Allt eftersom den fysiska kroppen renas och får ny energi, så ökar den mentala styrkan och ger klarhethet i våra sinnen. Vi tillåter kroppen att få komma in i en andra andning.
Vi stärker vårt immunförsvar, vår hjärnhälsa, känner oss lättare i kroppen och man får ett bättre humör!


Fastan har använts både i behandling av olika sjukdomar och som en del i friskvården.
Jag vill betona att fasta inte är detsamma som svält utan man under en kortare tid tillför kroppen flytande föda. Som ska bestå av fruktjuicer, grönsaksjuicer, grönsaksavkok/buljong och örtte. Under tiden ger vi
kroppen möjlighet att befria sig från lagrade ämnesomsättningsprodukter ex sura slaggämnen, överskottsproteiner och fettämnen i vävnaderna.
Fasta är heller inte samma sak som att banta. Visserligen kan man förlora något kilo under kuren, men fasta är en storstädning av kroppen. Kroppen använder framför allt fett för energi under fastan men även glukos och protein.
Fasta passar mycket bra vid magbesvär, värk i kroppen, hudbesvär eller helt enkel vill ha en nystart eller rena kroppen i förebyggande syfte. Äter man mediciner för hjärt och kärlbesvär, eller högt blodtryck, så måste man ha koll på detta, då fastan bla sänker blodtryck. Barn, gravida och ammande kvinnor bör inte fasta.


-Av min erfarenhet, så lämpar sig heller inte fasta vid vissa sjukdomstillstånd tex fysik utmattning, mental svaghet, MS, cancer, svår gikt, akuta infektioner, svårare lever- och njur skador, svår insulinbehandlad diabetes, svåra hjärtfel, svåra sköldkörtelbesvär inte heller inom ett halvår efter infarkt eller blödningsbenägenhet. Utan då får man hitta andra vägar.
Kom ihåg: Vid en tradionell fasta trappar man ner 3 dagar, fastar under 7–10 dagar, trappar upp 3 dagar. Det är viktigt att man inte påbörjar eller avslutar en kur från ena dagen till den andra. Ned och upp trappning menas med att man drar ned eller börjar lägga till mat. Äter lätt vegetariska måltider, sallader, soppa, frukt, grönsaker och råkost.


Detox, eller som jag brukar säga en ”mjukfasta” är en mildare form att rena kroppen, med hjälp av tex örtte, kost, näring, örtmedicin, gröna drinkar/grönsakjuicer etc.
En detox kur bör pågå mellan 2–5 veckor, beroende på vilken kur man väljer och kroppens utgångsläge. Det finns inga quick fix!

Skillnaden mellan detox och fasta är att vid en detox, så får man äta samtidigt, men bör hålla sig till det jag kallar för ”gröna linjen”. Ät mer vegetariska maträtter, soppa, sallader, råkost ”lättare måltider”.
Samtidigt som man tar bort sådant som man vet att man eventuell har som ”last” i vardagen tex socker, kaffe, gluten eller mejeriprodukter.
Vi kan inte belasta kroppen, samtidigt som vi tar oss tid att göra en detox/ eliminera slaggämnen. Då får kroppen mycket att göra. Den ekvationen går inte ihop!


Ett förslag skulle kunna vara att använda sig av ”gröna linjen” med kosten. Lägg till någon form av grönsakjuice, grön drink varje dag och ett örtte, som bör innehålla maskros, nässla och björk.


En ”grön” dag i veckan … 6:1
är också sunt. Det menas med att vi väljer En dag i veckan, då vi håller oss till fruktjuicer/grönsaksjuicer/ grönsakssoppa-buljong/sallad-råkost/ gröna drinkar.
Övriga dagar äter vi och försöker göra medvetna val med kosten. Som i sin tur ska ge oss den näring vi behöver!


Recept på juicer Du kan använda.

Du kan använda en mixer, men bästa resultat får du med en råsafscentrifug eller sk ”slowjuicer”.
Morotsjuice:
3 morötter, 1 bit ingefära, 1/2 citron, 2 stjälkar bladselleri, 1/2 gurka.
Rödbetsjuice:
3 rödbetor, 1 bit ingefära, 1/2citron, färsk mynta, 1/2 gurka.