Örter att plocka och njuta!

Naturliga nyttigheter finns utanför husknuten. Så enkelt att plocka med sig hem och så nyttigt!

Maskros- Taraxacum Officinalis

Ett kärt ogräs med fantastiska egenskaper, som växer nästan över allt i hela Sverige. Det var inte förrän i början av 1800-talet som man började använda namnet Maskros, innan dess kallades den för smörblomster, lejontand, skallnacke och monkhuvud och enligt gammal folktro skyddade maskrosen för troll och häxor. Att maskros används som läkemedel är kanske mindre känt

Maskros är ett s.k amaramedel som stimulerar matsmältningen, gallproduktionen och motverkar gasbildning och ingår ofta i olika naturmedel som sätts in när man vill lösa upp slaggämnen i kroppen samt öka utsöndringen av dom via lever och njurar. Under senvåren och sommaren kan du plocka hela blomkorgen, Äta det som det är, koka till saft eller göra sirap sk. Vegan honung. 

Nu, tidigt på våren så är det perfekt att gå ut och plocka de späda bladen och använda det i sallad, som ett komplement till ex rucola eller spenat eller andra gröna blad. Maskros roten som är rik på bitterämnen kan du skiva, torka och rosta, så blir det en perfekt koffeinfri ersättning till kaffe. Eller om du vill äta maskrosroten på samma sätt som tex morot, behöver du koka dom två till tre gånger för att få bort den bittra smaken. Örtte av maskros kan göras av både blommor, blad och rot.

Namnet Nässla kommer av det västgermanska Nessel, som kommit från ordet Netz, som betyder nät. På holländska blivit Nezzila och på engelska Nettle. Och är en av de äldsta spinnväxterna, som man framställt tyg av och som på svenska heter nättelduk. 

Inom naturmedicinen, används nässlan som urindrivande ört och verkar huvudsakligen som upplösande av urinsyran.

Nässlan används som te, i maten eller som supernyttigt torkat pulver 1-2 msk per dag.

Så fort du har förvällt, ångat, kokat, hackat stött, mixat eller på något sätt bearbetat bladen förstörs de små brännhåren och de blir helt ofarliga att stoppa i munnen.

Brännässla- Urtica Dioica ” Naturens guld”

Ingen vild växt överträffar nässlan i mineral- och vitaminrikedom, endast de odlade växterna som krusbär och ärter har högre innehåll av näringsämnen. Där av uttrycket ”Naturens guld”.

Nässlan innehåller stora mängder av Vitamin A och C, samt mineralerna järn, kisel, kalium, natrium, magnesium och kalcium. En naturlig vitamin och mineralkälla. 

Innehåller även Lecitin (bra för minnet) och ca 15% kolhydrater varav 8% druvsocker, vilket betyder att den har lika högt näringsvärde som bondbönan och dubbelt så högt som morot

Hummus med nässla:
2 dl kikärtor
2 msk tahini
2 dl förvällda nässelblad
4 msk olivolja
1 klyfta vitlök 
4 msk vatten

Salt efter egen smak
Mixa alla ingredienser till en slät smet, smaka av med salt.

Maskrossallad: blanda lika delar maskros, spenat och salladsblad. Finfördela rå blomkål samt hackade russin eller fikon över salladen. Gör en salladsås av lite citron, olja, vatten, vinäger och örtsalt.

Te på björkblad: Ta 1–2 msk torkade björkblad till 2, 5 dl kokande vatten och låt dra i 10-15 min. Sila och drick 1 kopp per dag under 1-2 veckor.