Inre hälsa – yttre skönhet

För att vi ska må bra så tror jag att vi måsta ta hand om oss både fysiskt, mentalt och själsligt. Fylla på de olika depåerna. Idag vill jag nämna några ord skönhetsprodukter och om vårt val av skönhetsprodukter på Masesgården.

Jag var på ett seminarium för många år sedan i Australien där en kemist höll ett framförande om hudvård, och det som jag la på minnet från det seminariet är att ”60% av det vi lägger på huden går in i huden”, så min tanke efter det är att vi även där bör välja med omsorg vad vi lägger på. Vi har eget ansvar och val i slut endan, men en tumregel är att fråga dig själv:
– Vad vill jag egentligen smörja min hud med?

Många av våra gäster upplever att det ibland är svårt att veta och välja ”rätt” sk ekologiska skönhets produkter, och det kan jag hålla med om ibland, då det idag finns 300 olika certifierade föreningar för ekologisk hudvård och alla har olika kriterier.

En viktig sak att komma ihåg är att de flesta ekologiska produkter inte kan certifieras som till 100 procent ekologiska eftersom de i någon mån innehåller vatten, som klassas som en naturlig och icke ekologisk ingrediens, likaså är det med naturämnena lera och glycerin. Men att lära sig några ingredienser man ska undvika är ett bra sätt att avgöra om en produkt som håller den standard som du är ute efter. Ämnen som man vill undvika i ekologisk hudvård är bland annat syntetiska tillsatser så som mineralolja, PEG ämnen, parabener, carbomer och syntetisk doft.
Vi är rädda för parabener och tillsatser I våra produkter ,men vad är egentligen ekologiskt?
Allt fler företag dyker upp och marknadsför sina produkter under naturliga, organiska och ekologiska. Fakta är att idag finns inga bestämmelser i regelverket som säger hur mycket eller lite naturliga ingredienser det måste vara i en kosmetisk skönhets produkt för att den ska klassas och marknadsföras som naturlig eller ekologisk.
Enligt läkemedelsverket som gjorde en granskning av konserveringsmedel, mikrobiologi och märkning av hudkrämer, så var det 81 av 99 hudkrämer som fick en anmärkning och flera produkter innehöll dessutom flera konserveringsmedel som inte redovisades i ingredienslistan.

Vad betyder…

Naturlig hudvård kännetecknas av att det är förnyelsebara råvaror i produkten, innehåller ämnen som kommer från naturen. Det kan vara allt från vatten, till lera, till växtoljor, men även ämnen ifrån djur riket. De kan ha låga halter eller helst inga halter av syntetiska ingredienser. Den kan ha ekologiska ingredienser, men den måste inte ha det.

Ekologisk hudvård: För att en ingrediens ska få kallas ekologisk så måste den vara certifierad ekologisk, kontrollerad odlad från växtriket, där bekämpningsmedel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras. vatten kan inte räknas med som en ekologisk ingrediens eftersom den inte odlas. Men, innehållet i produkten behöver endast bestå av en procent ekologiska komponenter för att krämen ska få kallas ekologisk.
Naturkosmetik ska innehålla förnyelsebara råvaror. Även emulgatorer och tensider ska komma från växtriket. Kemiska ämnen ska undvikas så som syntetiska konserveringsmedel, parfymer och bakteriedödande ämnen. Förpackningarna ska vara miljövänliga.

Några ord om Mineralolja och Parabener…

Mineraloljor förekommer ca 95% av kosmetik och hudvårdsprodukter. Den tillverkas ur råolja som inte kan brytas ner av naturen, fraktas över haven, genomgår olika förädlingsstadier och slutligen renas. Är vanliga som bas i konventionella hudvårdsprodukter och deklareras under namn som vaselin, paraffin, propylenglykol och paraffinum liquidum.
Många påstår att det inte är farligt för vår hud, men man kan ifrågasätta det, då arbetarskyddsstyrelsen har sedan 1979 arbetat med att på sikt att få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”

Mineraloljan blockerar hudens porer, mellan 40 och 60 %, vilket försämrar hudens naturliga åter fettning. Med mineralolja kan det kännas bra för stunden. men de har inte någon aktivt vårdande effekt och de är heller ingen optimal bärarsubstans i hudvård, utan kan istället täppa till talgkanalerna och ge upphov till akne, speciellt hos personer med fet och oren hud. Mineraloljor hindrar även aktiva ingredienser från att penetrera in i huden.
Jag förstår inte riktigt poängen med att använda mineralolja, då den inte innehåller någon näring, utan ifrån min syn är en död produkt. Inköpspriset är lågt och härsknar i princip aldrig= bra för industrin.
Det finns så många fina och bra oljor som jag varmt rekommenderar att använda till huden tex Orange blossom (apelsinolja) ifrån AnneMarieBörlind, Calendula Oil för torr hud från Eminence eller Facial Recovery Oilen spänsgivande och intensivt återfuktande med bla olivolja och Ylang Ylang ifrån Eminence Bio-dynamiska serie Beyond Organic Skincare Läs mer på nya webshop…blabla

Parabener – är ett gemensamt begrepp för konserveringsmedel som är vanliga i hygienartiklar, kosmetik och rengöringsmedel och deklareras under namn som butylparaben, isobutylparaben, propylparaben(E217), isopropylparaben och methylparaben(E218). Konserveringsmedel används i många vatteninnehållande produkter för att förhindra tillväxt av exempelvis bakterier och svamp. Enligt EU:s kosmetikadirektiv regleras halterna av konserveringsmedel i den färdiga produkten på ett sådant sätt att de inte ska orsaka irritation hos normalbefolkningen. Näst efter doftämnen är konserveringsmedel den vanligaste orsaken till kontaktallergi mot kosmetika och hygienprodukter.

Formaldehydspjälkande ämnen – en form av konserveringsmedel som i höga doser misstänks vara cancerframkallande. Men enligt Kemikalieinspektionen är risken obefintlig för de små mängder som finns i hudvårdsprodukter. De deklareras som till exempel diazolidinyl urea eller imidazolidinyl urea

Som slutord vill jag här nämna några certifierade organisationer som jag tycker håller en bra standard.

Soil Association: Har sitt ursprung i England och började certifiera kosmetik 2002 men själva organisationen grundades 1946. Har två nivåer: ”Ekologisk” och ”Tillverkad med ekologiska ingredienser”. Här krävs att minst 95 procent av ingredienserna (förutom vatten) ska vara ekologiskt för att produkten ska få kallas ekologisk. För produkter som skriver ”Tillverkad med ekologiska ingredienser” krävs att minst 70 procent av ingredienserna är ekologiska.

USDA: Drivs av amerikanska jordbruksverket. Certifierar ekologiska livsmedel och kosmetik sedan 2005. Har tre olika nivåer: ”100% Organic”, ”Organic 95 %” samt ”Made With Organic Ingredients” där det krävs att minst 70 procent av innehållet är ekologiska ingredienser, tre av dem måste listas på förpackningen. Resterande 30 procent måste finnas med på listan över godkända ingredienser. Dessa produkter får bära certifieringslogga men inte USDA Organic-loggan.
Eco control: Startades i Tyskland och certifierar enligt samma standarder som NaTrue. Eco Control certifierar bland annat naturlig och ekologisk kosmetik och råmaterial från ekologiska jordbruk.

NaTrue: Grundades av några av de ledande naturkosmetikföretagen i Europa; Laverana/Lavera, Logocos/Logona, Primavera, Santaverde, Wala /Dr. Hauschka, och Weleda. 70% av ett företags produkter måste uppfylla kraven för certifiering för att en produkt ska få certifieras och det finns tre nivåer: Naturkosmetik, Naturkosmetik med ekoligiska ingredienser samt Ekologisk naturkosmetik. För varje produktkategori är det fastställt mininivåer och maxinivåer för olika ämnen. Man skiljer även på; naturliga ämnen, naturnära ämnen och naturidentiska ämnen.

De produkter som vi väljer att använda i våra behandlingar på Masesgården och som nu också finns att köpa på webshopen är Anne Marie Börlind: Eco control-Naturkosmetik, Eminence : USDA, 100%organic och Eminence/Beyond Organic Skincare:USDA och godkänd av Demeter International. Vi kommer även att sälja i vår nya webshop några andra utvalda produkter som under åren har funnits på Masesgårdens hyllor och som efterfrågats av våra gäster, samt en ny produktserie som heter Esdor, som vi väljer att börja jobba med på vårt hotel Villa Långbers i Tällberg.

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är hälsovägledare inom kost och näring. Hennes filosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga: hela människan. I sitt arbete erbjuder Ulrika personliga hälsokonsultationer och föreläsningar om bl.a. helhetshälsa och syra-bas-balansen på Masesgården och i Stockholm.