Super food produkter

Äntligen lanserar vi våra egna, kontrollerade, ekologiska sk. Super food produkter!

Masesgårdens kallpressade, ekologiska kokosolja kommer ifrån odlingar i Sri Lanka. Där organisationen och arbetsgivaren har ett intresse och jobbar för att bidra med olika jobb, rätt lön och hålla arbetslösheten nere åt den lokala befolkningen, speciellt kvinnorna som kan få jobba i närhetens av deras hem, som i sin tur gynnar hela det lokala samhället. Masesgårdens kallpressade ekologiska kokosolja, ska inte förväxlas med det härdade kokosfett som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker. Det är korrekt att kokosfett är mättat fett, men de flesta studier som har gjorts och som tyvärr har fått kokosfett nedvärderat och givit det ett dåligt rykte är gjort på härdat fett.
Själv använder jag den vid stekning i, ibland utblandat med lite smör. Till min gröt på morgonen blandar jag gärna i en sked kokosfett, likväl i min smoothie. Till hudvård använder jag den som ”kroppsolja” och även till ansiktet under min dagkräm om jag känner att huden är torr. Mina barn får emellanåt bada med lite kokosolja i badvattnet eller massera in på huden för att återfukta den. Jag hade en gäst på Masesgården en gång med torr, intensiv psoriasis, som provade att smörja in utslagen med kokosolja. Det som hände var att de blev mindre intensiva, mindre torra, vilket var en positiv reaktion. Kokosoljan rekommenderas bl.a. till torr hy, torra läppar, psoriasis och eksem för att ge fukt till huden.

Kokosnötsolja produceras under hela året. Mogna kokosnötter plockas ner för hand, inga maskiner används. Därefter öppnar man kokos nöten och tar bort det yttersta hårda skalet som i sin tur används till bränsle. Stenfrukten som finns i mitten och kokosköttet tas ur separat för att sköljas.
Skillnad på en bra och mindre bra kvalitet av kokosolja, är att man använt torkad kokoskött som man sedan tillsammans med värme och kemikalier använder för att få fram olja. Vår ekologiska kokosolja har man använt sig av färsk, fuktigt kokoskött som man sedan kallpressat för att få fram en fin olja.
Några ord om laurinsyra och kaprinsyra.
Laurinsyra är huvudorsaken till kokosoljans många hälsoegenskaper och kokosoljan består till ca 50 % av laurinsyra. Den omvandlas i tarmen till momolaurin, som skyddar mot virus och bakterieangrepp. Laurinsyran är ett nödvändigt näringsämne för vuxna, men även för spädbarn.
Laurinsyran har endast sin motsvarighet i bröstmjölken, där den ingår som ett livsviktigt näringsämne. För tidigt födda barn, som ej har ett full utvecklat matsmältnings system, kan relativt lätt absorbera den. Vilket då kan skydda barnet på ett naturligt sätt ifrån infektioner då immunförsvaret inte är fullt utvecklat.
Kaprinsyran tillför syra till tarmen som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, speciellt mjölksyrabakterier.

Här kommer fler tips och fakta om hur vi kan använda kokosolja
Kokosoljan absorberas direkt ifrån tarmen, är optimal energikälla vid träning och ger energi till kroppens och hjärnans celler, precis som kolhydrater. Har visat i olika studier ha en betydelse för de som lider av Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.
Tål värme bättre än andra fetter, oxiderar först vid 200grader.
Fri från transfetter och kan ej bilda transfetter vid upphettning.
Kallpressad kokosolja härsknar inte.
Fungerar som en antioxidant och förbättrar upptaget av Omega -3
Används som massage olja, hårinpackning och gör håret mjukt och fint.
Ämnet tiosol motsvarar cirka 15 i solskyddsfaktor och minskar söt sug och stabiliserar blodsockret.

Hampa
Vår Hampa kommer ifrån ekologiska odlingar ifrån Canada och Rumänien.
Hampa ingår i Cannabis familjen, likväl som Marijuana, men har en helt annan karaktär och halt av THC som i Marijuana kan uppgå till 20 %, medans den planta som odlas idag till att användas som mat, olja, protein etc. har enligt EU lagen en maximum nivå (0.2%) av det stimulerande ämnet THC (tetrahydrocannabinol). Vår hampa protein innehåller 0,001 % av TCH.

På de ekologiska odlingarna bla annat i Canada skördas plantan, under hösten, efter ca 16 veckor, precis när fröerna/skalen är som bäst mogna. De råa mogna fröerna görs rent ifrån all smuts. Därefter kall pressas hela fröet inkluderat skalet väldigt försiktigt för att separera oljan ifrån fröerna och få fram en fin näringsrik olja. Kallpressad hampa frö olja är i nivå med rapsolja när det gäller innehållet av Omega-3-fettsyror. Fettsyrornas effekt understöds av olika växtämnen, t.ex. kolesterolsänkande växtämnen och antioxidanten fytol, som är en del av de växtämnen som ger oljan dess gröna färg. Det som blir kvar pulveriseras på ett skonsamt sätt för att bevara all dess näring och används som ”Hampapulver” i bl.a. smoothies.

”Skalad Hampa” som har en nötliknande god smak, som vi bla använder i Masesgårdens Gröna Müsli, kommer ifrån ekologiska odlingar i Rumänien. Plantan växer väldigt fort och har nått sin mogna ålder efter ca 100 dagar. Efter fröet är plockat ifrån plantan och väl rengjort, så luft torkas fröerna i en temperatur på max 35grader för att bevara dess näring. därefter urskiljer man de små fröerna som används till kallpressad olja och hampa pulver och de större fröerna tar man bort det yttersta skalet, så det blir s.k. ”skalad hampa”. Genom att ta bort skalet så ökar protein halten med ca 8 %. Skalad Hampa kan väl användas i sallader, dressing eller i smoothie. Vår Ekologiska Hampa innehåller upp till 50 % protein och alla aminosyror som vi behåller inkluderat de 8 s.k. essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan producera själv utan måste tillföras via kosten. Hampan innehåller höga halter av fibrer och mineraler, såsom järn, magnesium, kalium, fosfor och calcium.

Psylliumfrösak – Psyllium Husk – Plantago Ovata
Våra ekologiska Psylliumfrön odlas i nordvästra Indien, där dom kan dra fördel av det varma, torra klimatet. Man sår fröna mellan Oktober och December och efter 2 månader, börjar de första blommorna att blomma och när våren kommer är det dags att skörda, vilket man gör för hand för att sedan låta torka för att få ut fröna. En planta kan ge upp till 15000 frön. Varje frö omges av ett skyddande hölje(Husk) som innehåller naturligt fiber som i kontakt med vatten expanderar och därför mycket användbar vid tex förstoppning .
Vi rekommenderar vid en obalans i tarmen att inta 1-3 tsk psylliumfröskal tillsammans med 2-3 glas med vatten.

Masesgårdens Vita Mullbär – Ekologisk raw food
Masesgårdens Mullbär kommer ifrån, ekologiska naturliga odlingar ifrån Hunza Valley, ett bergsområde i Pakistan. Hunza folket handplockar bären och låter dom skonsamt soltorka för att få fram den härliga smaken. Mullbär är söta i smaken och är kända för att motverka sötsug.Mullbär är även rika på vitaminer och mineraler, framför allt järn, kalcium och kalium. Bären kan användas i müsli, som snack eller bara ätas som de är.

Chia frön – Ett Super food
Våra chia frön kommer ifrån 30 olika gårdar från länder i Sydamerika, såsom Argentina, Ecuador, Bolivia och Paraguay. Nahua folket har från generation till generation sedan 500år tillbaka utvecklat ett sätt att få fram den bästa kvalité, och som skördas i Nov –Jan när den är som mest mogen. Läggs på dukar och luft torkas tills fröna är helt torra och bevaras sedan i en temperatur under 25%. Våra Chia frön testas kontinuerligt för att vara säkra på att dom är fria från tex tungmetaller eller bekämpningsmedel.
Chiafrön betår av bla höga halter fibrer som absorberar vatten och kan expandera upp till 7x sin vikt i vatten och då bildar ett gelé, som kan ge en mättnadskänsla i magen men även användas i matlagning tex chia pudding eller i smoothie. Vidare innehåller den protein, järn, kalium, kalcium, magnesium och antioxidanter. Chiafrön har också höga halter av omega3.

Korngräs – det basiska tillskottet
Canterbury Plains i Nya Zeeland är en av de bästa regionerna på vår jord, där det odlas ekologisk korngräs och vetegräs. Vattnet ifrån bergen och glaciärerna med dess naturliga mineraler och näring kombinerat med långa perioder av solsken, ger en fantastisk skörd och produktion och kontroll sker på plats. Korngräs har höga halter av protein, vitaminer och mineraler, balanserar syra/bas balansen och ger oss naturlig näring i perfekt form.
På Masesgården använder vi korngräs bla i vår Egen müsli, eller på morgon, 1tsk-1 msk i vatten/potatis vatten. Vi rekommenderar korngräs i din Gröna drink/smoothie för att starta dagen på ett bra sätt.

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är hälsovägledare inom kost och näring. Hennes filosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga: hela människan. I sitt arbete erbjuder Ulrika personliga hälsokonsultationer och föreläsningar om bl.a. helhetshälsa och syra-bas-balansen på Masesgården och i Stockholm.