Fungerar alla solskydd lika bra?

För dig som har följt debatten om solskydd, som väcks till liv varje år vid den här tiden, vet du att det finns mycket att säga om solskydd. Debatten kommer igång därför att två olika intressen står mot varandra, dels har vi EU:s vetenskapliga kommitté som granskar och utvärderar solfilter ur ett skydds- och hälsoperspektiv och dels har vi naturvännerna som ser till solfiltrens nedbrytbarhet och effekt på naturen.

26 olika UV-filter är godkända inom EU.
För att få UV-skydd måste solfiltren vara ”stabila”, de ska klara vatten och bad och fungera över tid, vilket inte går ihop med nedbrytbarhet. Solskyddsfaktor SPF6 är det lägsta tillåtna för att få kallas solskyddskräm. Det finns 26 olika UV-filter som är godkända inom EU, som effektivt solskydd och säkra för människans hälsa.
Det finns två typer av solfilter . Det ena är fysikaliska filter som reflekterar och det andra är kemiska filter som absorberar UV-strålarna. Det kemiska filtret indelas i sin tur i syntetiskt eller organiskt filter.
Titandioxid är det enda för närvarande godkända fysikaliska filter som reflekterar. Zinkoxid är fortfarande under EU:s granskning för att godkännas som UV-filter. Båda ämnena är däremot godkända att använda som hudvårdsingrediens, där de bl.a. ger den vita färgen i krämer.

Solen står för ca 70 % av hudens åldrande.
UVB-strålarna gör oss röda och bruna genom aktivera hudens pigmentceller. UVA-strålarna går ner i huden på djupet, skadar hudens elasticitet och påskyndar åldrandet av huden. Man menar att solen står för ca 70 % av hudens åldrande. UVA går igenom glasrutor, vilket kan vara bra att tänka på när man kör bil eller arbetar vid ett soligt fönster.

Vårt val av solskydd.
Masesgården har valt att använda AnneMarie Börlind solskyddsprodukter SUN, där man kombinerat kemisk organiska filter med naturens finaste råvaror såsom kombualg, havtorn, E-vitamin, aloe vera och B5. Ämnen som ger fukt och vegetabiliska oljor som tillför fettsyror och hjälper huden att binda fukt. Produkterna är lätta att applicera, ger direkt effekt och lämnar ingen vit hinna på huden. Solfiltren är godkända av EU:s vetenskapliga kommitté och uppfyller skyddseffekten mot både UVA och UVB-strålar.

Produkterna är fria från silikoner, PEG, syntetisk färg eller extrakt från djur, titandioxid, zinkoxid och paraben. De sistnämnda är en klass av kemikalier som används i hudvårdsprodukter som konserveringsmedel.

AnneMarie Börlind solskyddsprodukter SUN finns att köpa i Masesgårdens butik på nätet.

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är hälsovägledare inom kost och näring. Hennes filosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga: hela människan. I sitt arbete erbjuder Ulrika personliga hälsokonsultationer och föreläsningar om bl.a. helhetshälsa och syra-bas-balansen på Masesgården och i Stockholm.