Varför är det kemikalier i maten?

Odlare och tillverkare av livsmedel, tar alltför ofta kemiska produkter till hjälp. Men tillsätter färg-, smakämnen och konserveringsmedel. Idag finns det ca 4500 aromämnen för tillverkarna att välja på. Ingredienser av dålig kvalitet, kan till synes förbättras genom att tillsätta färg för att det ska se bra ut. 1980 förbjöds syntetiska färgämnen s k azofärgerna. År 2000 var de fria att använda det igen efter EU-beslut. Ett annat omdiskuterat ämne är att man använder härdade fetter för att ge produkterna längre hållbarhet.

Frukt och grönsaker som inte är ekologiskt odlade kan innehålla bekämpningsmedel och t ex Etefon, ett medel som påskyndar mognadsprocessen.

Kemikalieinspektionen i Sverige jobbar för högtryck med att hålla koll på varor/produkter som finns på marknaden. En positiv nyhet är att i febr 2015 beslutades att det blir en fortsatt satsning på projektet ”Giftfri Vardag” som drivs av Kemikalie inspektionen. Det är inte bara maten dom upptäcker höga halter utan ca 10% av inspekterade varor, såsom leksaker, smycken och hemelektronik har man hittat förbjudna ämnen. Höga halter av kadmium i maten kan t ex orsaka benbrott som i dag uppgår till 4miljader kronor i kostnader för vårt samhälle.

En 10-årig EU-studie slutfördes och redogjordes för av Kemikalieinspektionen hösten 2012. Sammanfattning av studien är att man idag har man koll på enskilda kemikalier. Däremot vet man inte hur någonting om ”cocktail effekten” alltså hur kombinationen av många olika ämnen påverkar varandra. Det har man inget svar på, utan det ligger i framtiden . Man har funnit att vissa frukter och grönsaker innehåller 10-20 upp till 39 olika ämnen. Vilket är skrämmande. Högst på listan ligger röd paprika, vindruvor. I Sverige är det potatis, morötter, lök och äpplen som toppar listan.

Farliga kemikalier påverkar hälsan.
Under hela livet utsätts vi för skadliga ämnen som våra utrensningsorgan hjälper till att bli av med. Med vårt moderna livsstil får vi i oss onaturligt stora mängder, dels kemikalier i maten men också avgaser och miljögifter. Bensinångor vid tankning av bilen, nylukten från kläder, möbler, plastföremål etc.

Ibland kan det vara nyttigt att stanna upp och se sig omkring ,för att bli medveten om allt.
Jag var på ett seminarium, om skönhetsprodukter för 7 år sedan. Då en kemist sa ”kom ihåg att 60% av det du lägger på huden, går rakt in i huden” med andra ord, rakt in i blodet och ut i kroppen. Det var början på att Masesgården gick över till medvetna val av produkter som vi använder i våra behandlingar.

Hjälp kroppen!
Levern är ett av våra utrensingsorgan. Där finns s k Kupferceller (immunförsvarsceller).Via studier har man kunnat påvisat ett samband mellan överbelastade Kupferceller och autoimmuna sjukdomar och artrit. Att rena och stödja levern kan vi göra på olika sätt t ex med Chlorella, som finns i pulver eller tabletter. Ett annat alternativ är ta som vana att äta en råkosttallrik, baserad på kålväxter, såsom vitkål, rödkål, blomkål broccoli, rädisor och ruccolasallad. Gemensamt är att de innehåller svavelföreningar och andra substanser som stimulerar leverns avgiftande aktivitet.

Detox och fasta
Att göra en Detox eller Faste kur kan liknas vid att duscha kroppen inuti. Men ,dock bara tillfälligt. Du kan inte förbli ren för alltid efter en kur, utan det måste upprepas. Förr sa man att man bör rena kroppen 4 gånger per år för att stärka kropp och själ. Idag brukar jag säga att vi kan vi göra en vår- och höststädning av kroppen. Masesgårdens Detox te är ett annat bra alternativ , att ta hjälp av vår fina örter som finns . den här blandningen består av maskros, nässla och björk, som har en renande effekt på lever, njure och blod.

Vad innehåller produkterna egentligen?
Fruktyoghurt; man har sänkt mängden ”riktig” frukt och tillsatt stärkelse, färg och smakämnen. Bättre att välja Naturell yoghurt och tillsätta bär själv.
Bearnassås; 25 komponenter. Gör du den själv, ca 8 ingredienser.
Varma koppen/kyckling;19 ingredienser och 1.8 % kyckling.
Färdigskivad Cheddarost; innehåller mjölkpulver, vatten, kemikalier och aromämnen.
Arla Lätt creme fraiche; E-nr E440 och E410, samma som i hårborttagningsmedel.
GB glass Magnum; pistagefärgen kommer ifrån E-nr E141 och E100 och spenat.
Milko Vaniljvisp; 6 st E-nr /arom och tillsatser.

Medvetna val.
Att bli medvetna är det första steget, det andra steget är börja göra våra medvetna val av det vi köper. Idag är det markerat med ”gröna ”skyltar på hyllorna vad som är eko, men Tänk tanken att gå in i en affär och det är skyltat med ”svarta” skyltar på allt som innehåller något tillsatt…Hade vi valt den produkten då? Jag har i min vardag en riktlinje, att jag kan acceptera att det finns ett E-nummer i varan ,men drar det iväg till 3-4-5 olika E-nummer, då är jag inte intresserad längre.

Ulrika Wahlstedt

Ulrika är hälsovägledare inom kost och näring. Hennes filosofi grundar sig på balans mellan det fysiska, mentala och själsliga: hela människan. I sitt arbete erbjuder Ulrika personliga hälsokonsultationer och föreläsningar om bl.a. helhetshälsa och syra-bas-balansen på Masesgården och i Stockholm.